Gamalost® frå Vik

Skriv ut
Gamalost® frå Vik
Gamalost® frå Vik 

Gamalost frå Vik er en hard muggost med røtter helt tilbake til vikingtiden. Den er produsert i Vik i Sogn. Navnet har osten trolig fått fordi den fra gammelt av ble lagret i lang tid på stølen. Gamalost frå Vik har fått internasjonal oppmerksomhet blant annet fordi den er ekstra mager, saltfattig og et rent naturprodukt. Smaken er særegen og robust, skarp og aromatisk. Osten er saftig, grov og skjærbar med kniv.

Gamalost frå Vik har fått godkjenning fra Matmerk: Beskyttet geografisk betegnelse. Merkeordningen lovbeskytter produkter på næringsmidler som har en en spesiell geografisk opprinnelse, tradisjon og særpreg. Dette gir også forbrukerne en garanti for at produktet er det som det utgir seg for å være.

Bruksområder

Gamalost passer bra som pålegg og på flatbrød med rømme, smør og tyttebær. Server den gjerne med frisk frukt.

Drikke
Gamalosten er så smaksrik at den overdøver de fleste viner. Osten går best til kraftig drikke, som mørkt og kraftig øl. Skal man drikke vin til gamalost, anbefales en svært syrlig hvitvin. Mange anbefaler også aquevitt.

Tilbehør
Rømme
Tyttebær
Smør
Svart pepper
Grov sennep

Ingredienser
pasteurisert skummet melk, syrekultur og muggkultur

Næringsinnhold per 100 g
100 g vare gir ca.: energi 940 kJ (221 kcal), fett 0,6 g, -hvorav mettede fettsyrer 0,4 g, karbohydrat 0 g, -hvorav sukkerarter 0 g, protein 54 g, salt 0,05 g, vitamin K 54 µg (73 %'), riboflavin 0,75 mg (53 %'), niacin 2,5 mg (15 %'), vitamin B12 0,8 µg (31 %'), biotin 27 µg (54 %'), pantotensyre 1,3 mg (22 %'), kalsium 150 mg (19 %'), fosfor 530 mg (76 %'), sink 2,8 mg (28 %'), selen 20 µg (37 %'), krom 20 µg (50 %'), molybden 10 µg (19 %'), jod 44 µg (29 %') ' av referanseverdien

Pakning
110 g (smørbar), 150 g og 600 g