Oster i verdensklasse

OsteCompagniet er stolte av å kunne tilby norske oster i verdensklasse.

18.oktober 2019 ble World Cheese Awards arrangert i Bergamo i Italia. OsteCompagniet kan se tilbake på nok et fantastisk verdensmesterskap i ost hvor flere av våre oster ble hedret med medaljer. Vi er stolte av å kunne tilby norske oster i verdensklasse, og presenterer her de premierte VM-ostene.

Selbu Blå – Sølv i 2019

Selbu Blå er en allsidig blåmuggost, som ble introdusert på det norske markedet i 2005. Den lages i Selbu I Trøndelag, og er spesielt utviklet for norske ganer. Melken som brukes for å lage osten kommer fra kyr i Selbu og Tydal. Selbu Blå har blåmugg både inni og utenpå osten. Umoden ost stikkes med lange nåler for å skape luftrom inni osten. Deretter tilsettes blåmuggkulturen, som utvikler seg innenfra og utover på ytterskorpen. Den modnes i ca. 6 uker før den pakkes og sendes ut på markedet. Selbu Blå passer godt på ostefatet, eller som kveldskos på ferskt brød eller knekkebrød. Nyt den gjerne som den er uten tilbehør, eller legg på en skje med godt syltetøy. Du kan lese mer om Selbu Blå her.

Selbu Blå ble tildelt sølvmedalje under World Cheese Awards i 2019.

Fryd® Brie Pepper – Sølv i 2018 og 2019

Fryd® Brie Pepper er en norsk brie som produseres hos TINE Meieriet Dovre, et lite meieri med lange tradisjoner innen produksjon av norsk brie. Det som gjør denne brien spesiell, er at den inneholder hel grønn pepper fra Madagaskar. Dette gjør den til en litt annerledes og spennende brie med en mild, men fremtredende peppersmak. Prøv den på knekkebrød sammen med noen skivede eplebiter, eller i en pai. Les mer om Fryd® Brie Pepper her.

Fryd® Brie Pepper ble tildelt sølvmedalje under World Cheese Awards både i 2018 og 2019. 

Ridder Classic – Sølv i 2019

Ridder er en halvfast, kittmodnet ost med enestående fyldig og pikant smak og aroma. Den har en orangegul farge, smidig konsistens og orangegul spiselig kitt overflate. Den finnes i to varianter. På den mildeste av variantene blir overflaten "vasket" før osten blir vakuumpakket. Den andre varianten «classic» som vant sølv i World Cheese Awards pakkes i folie slik at smaken utvikler seg over tid og er derfor for den av variantene som har mest smak. Ridder har lange tradisjoner og vært produsert ved meieriet i Tresfjord helt siden 1969. Ridderosten passer godt som pålegg, til ostefat, snacks og dessert. Ridder er også en god ost å bruke til raclette. Les mer om Ridder Classic her.

Ridder Classic ble tildelt sølvmedalje under World Cheese Awards i 2019.

Chevre Ramsløk Haukeli - Sølv 2019

Chevre Ramsløk er en frisk og aromatisk chevre med nydelig myk og kremet konsistens - smaksatt med ramsløk. Geitene som går fritt på sommerfjellbeite på stølene mellom Øst- og Vestlandet, resulterer i førsteklasses melk til produksjon.  Den er god alene og setter smak på pai, kjøtt eller fisk. Chevre har en spesiell produksjonsmetode og mye av arbeidet gjøres manuelt. Les mer om Chevre Ramsløk Haukeli her.

Chevre Ramsløk Haukeli har blitt hedret med Spesialitetsmerket «Unik Smak» fra Matmerk, og den ble tildelt bronsemedalje under World Cheese Awards i 2019.

Snøhetta Dovre - Bronse i 2019

Snøhetta Dovre er laget på TINE Meieriet Dovre, ystet av 50% melk fra geit og 50% melk fra ku. Dovres ysteri er et lite ysteri med en historie tilbake til 1918, og røtter med produksjon av brunost. Tidlig på 1990-tallet fikk de besøk fra Frankrike og ble inspirert til å forsøke å utvikle sine helt egne hvitmuggoster. Les mer om Snøhetta Dovre her.

Snøhetta Dovre har blitt hedret med Spesialitetsmerket "Unik Smak" fra Matmerk, og ble tildelt bronsemedalje under World Cheese Awards i 2019.

Gamalost frå Vik® – Bronse i 2018

Gamalost frå Vik® er en fast muggost med røtter helt tilbake til vikingtiden. Den er produsert i Vik i Sogn, og navnet har osten trolig fått fordi den fra gammelt av ble lagret i lang tid på stølen. Osten har fått internasjonal oppmerksomhet fordi den er ekstra mager med 0,6% fett og 54% protein. Smaken er særegen og robust, skarp og aromatisk. Gamalost spises tradisjonelt som pålegg på brød sammen med meierismør, men passer perfekt ristet i en salat. Les mer om Gamalost frå Vik® her.

Gamalost frå Vik® er merket med beskyttet geografisk betegnelse fra Matmerk, og ble tildelt bronsemedalje under World Cheese Awards i Bergen i 2018. 

Pultost Løiten® – Bronse i 2018

TINEs pultoster er produsert på TINE Meieriet Trysil. Pultosten har lange tradisjoner i Norge. Navnet kommer fra det latinske ordet "pulta", som betyr grøt. Pultost er laget av skummet, syrnet melk og er krydret med karve. TINE Pultost Løiten® er mager og proteinrik med en moden, skarp og fyldig smak og smørbar konsistens. Den smaker utmerket på brødskive, lefser og lomper. Server den gjerne i bakt potet med smør og rømme, eller som tilbehør på det tradisjonsrike spekebordet. Les mer om TINE Pultost Løiten® her.

Lyst på inspirasjon? I denne filmen får du oppskrift på smakfulle brødpinner med pultost.

Pultost Løiten® har blitt hedret med Spesialitetsmerket "Unik Smak" fra Matmerk, og ble tildelt bronsemedalje under World Cheese Awards i Bergen i 2018.

Kvitlin® Kvit Geitost – Bronse i 2017 

Kvitlin® Kvit Geitost produseres hos TINE Meieriet Ørsta, og er laget på melk fra lokale geiter. Den har fast konsistens og kritthvit farge. Mye omtanke og arbeide er lagt i å oppnå den høye kvaliteten på geitemelken. Ysterne i Ørsta har samlet erfaring og kompetanse innen osteproduksjon siden den første osten ble laget på dampmeieriet i 1889. I 2003 ble den første faste hvite geitosten lansert, og oppskriften er den samme i dag. Osten lages i 4 kilos hjul og lagres i minst tre måneder før den når butikkhyllene. Den har en fyldig og svakt syrlig smak, og passer godt til tapas eller på brødskiva. Smelteegenskapene er meget gode, så prøv den gjerne på en grateng eller toast. Les mer om Kvitlin® her.

Se hvordan Kvitlin® lages i denne flotte filmen fra Ørsta.

Kvitlin® Kvit Geitost er merket med Spesialitetsmerket «Unik Smak» fra Matmerk, og ble tildelt bronsemedalje under World Cheese Awards i London i 2017.