Tapas inspirasjon

30 min
4 porsjoner
Ordet tapas kommer av det spanske ordet tapar, som betyr «å dekke over» eller «å dekke til» som et lokk.

INGREDIENSER

Kjøtt: serrano skinke eller andre typer spekeskinker og kraftige pølser
Oliven: sorte, grønne, marinerte og fylte
Nøtter: ristede og salte nøtter inkludert mandler
Ost: spansk Manchego eller norsk Kvitlin
Salater: blandet salat og tomatsalat
Annet: Cheesepop og salte kjeks

SLIK GJØR DU

Ordet tapas kommer av det spanske ordet tapar, som betyr «å dekke over» eller «å dekke til» som et lokk. Opprinnelig plasserte man nemlig en liten brødskive over glassene på bardisken for å skjerme for fluer. Senere ble det også plassert småretter oppå glassene. 

Historien gir også en konge æren for å ha satt i gang denne skikken. Kong Alfonso X av Castilla skal ha stoppet opp i byen Ventarillo del Chato en dag det blåste så kraftig at vinden førte med seg sand fra strendene. Da kongen skulle ha sin sherry la tjeneren en skinkeskive over glasset for å holde den edle drikken ren. Kongen syntes skinkeskiven var perfekt til sherryen, så i neste runde ba han om “con tapa” – med lokk. En annen versjon forteller at kong Alfonso ofte ble veldig fyllesjuk hvis han ikke spiste litt når han drakk. Han beordret derfor alle tavernaer og barer i hans kongerike å servere en liten matbit sammen med alkoholen ….

Tapas består ofte av små, smakfulle munnfuller av marinerte oliven, ristede mandler, ristede sopp i saus, grillede reker, tomat brød, chorizo pølse, biter av ost og skinke. I Spania serveres ofte tapas som gratis tilbehør til drikken før middagen serveres. Vi kjenner tapas best som mange forskjellige småretter og kombinere til et helt måltid. Hvis du har lyst å servere tapas så har du noen forslag under ingredienser.

Så sett frem det du liker best av spekemat, kjøttboller, ost, oliven og så Cheesepop da. De små solgule ostebitene passer perfekt til noe godt i glasset og til den gode praten rundt bordet.

Lykke til – Viva las tapas!