MasterChef med norsk ost

Denne høsten kan du oppleve våre flotteste oster i aksjon hos fantastiske hobbykokker. MasterChef er tilbake i Norge og vi håper du lar deg inspirere!

På TVNorge denne høsten kan man fra 7. september igjen få oppleve MasterChef programmet i Norge. Programmet skal som tidligere handle om ekte kjærlighet til mat, om historiene som fortelles gjennom den, og på den måten heie frem de største mat-talentene som finnes i Norge. Ostene fra OsteCompagniet vil spille en sentral rolle i programmet. Vi vil også underveis presentere deltagernes oppskrifter som inneholder våre oster.

3 kjente TV-kokker

For å heie frem Norges største mat-talenter, har TVNorge fått med seg tre kjente kokker i dommerpanelet.

Kokk og kokebok-forfatter Lise Finckenhagen er kjent fra en rekke TV-programmer, nå sist som deltaker i 71° nord – Norges tøffeste kjendis, og har vunnet den høythengende kulinariske prisen Bocuse d’Or. Hun er en del av MasterChef Norges faste dommerpanel sammen med matskribent, kokebok-forfatter og matdommer Maj-Britt Aagaard, og kokk og gründer Jonathan Romano, mannen bak restauranter som Jonoe, Kamai og Jonathan Sushi. Både kjendiser og anerkjente kokker vil delta som gjestedommere.

Norsk ost tryller frem de fineste retter

I MasterChef Norge er det et ønske om å feire mat, mangfold, kultur og tradisjoner. Og det har derfor vært viktig å profilere norsk ost gjennom dette programmet. OsteCompagniet er stolt over å kunne vise frem et utvalg av våre flotteste osteprodukter gjennom å gjøre ostene tilgjengelig for deltagerne i «skafferiet» - der deltagerne henter råvarer til rette flotteste retter.

Her er det ostene fra merkene Dovre Ysteri, Selbu Blå, Chevre Haukeli og Snøfrisk som får vist seg frem. Produsert på flotte annlegg rundt omkring i landet av virkelig ostekjenner. Vi har valgt å trekke frem noen av ostene som får skinne litt ekstra.

Om Dovre Ysteri

I naturskjønne omgivelser i Gudbrandsdalen ligger et lite ysteri med 13 ansatte, som lager brie i verdensklasse. I 1918 ble det grunnlagt et andelsysteri som lagde tradisjonelle oster som brunost og nøkkelost. På slutten av 1980-tallet gikk brunostsalget nedover, og samtidig skulle meieriet på Blaker, som laget camembert og brie, legges ned. Da så daværende meierisjef Odd Stigen muligheten. Etter en inspirasjonstur til Frankrike kom Stigen tilbake til Dovre og tok initiativ til produksjon av hvitmuggost. Ysteriet på Dovre er et av Norges eldste, og oppskriftene er utviklet av lokale ystere. Produktene produseres i dag med lokal melk fra Dovre og Lesja.

Dovre Ysteri Brie pepper

Dovre Ysteri Brie pepper er en brie i verdensklasse! Den ble premiert med sølvmedalje under oste-VM i både 2018 og 2019. Det er en brie med hel grønn pepper. En mild annerledes brie med fremtredende peppersmak. Dovre Ysteri Brie pepper smaker nydelig på brød eller knekkebrød uten tilbehør, men den friske peppersmaken er også god sammen med litt syltetøy. 

Om Meieriet på Ørsta

Ysterne fra Ørsta har samlet mye erfaring og kompetanse innen osteproduksjon siden den første osten ble laget på et lite dampmeieri tilbake i 1889. Omkranset av Sunnmøresalpene hvor både ku og geiter har gode beiteforhold ligger Ørsta sentralt plassert innerst i Ørstafjorden. Meieriet ligger i et område med mye geitemelk. Mye av produksjonen er derfor også basert på denne råvaren i tillegg til tradisjonell hvitost produksjon. Med sine i overkant av 40 årsverk har meieriet vokst seg til en viktig lokal arbeidsplass, hvor ostekunnskapen og håndverket som legges i hver ost, har ført til etterspørsel og annerkjennelse også utover Norges grenser.

Snøfrisk naturell Ørsta meieriet

Snøfrisk Naturell

Snøfrisk Naturell er en svært anvendelig kremost som passer som pålegg, i matlaging eller som ingrediens til baking. Nyt den som den er på brød eller knekkebrød, eller sammen med annet godt pålegg som for eksempel syltetøy, skinke eller salami. Mulighetene er mange. Snøfrisk er et friskt og naturlig produkt laget av kun geitemelk, kufløte og litt salt – det blir det god ost av!

Om Meieriet på Selbu

Ved oppstarten for snart 64 år siden produserte det lille anlegget i Selbu kun én ost – Normanna. I dag har meieriet 26 ansatte, og er stolt produsent av den anerkjente, norske blåmuggosten Selbu Blå. Meieriet er faktisk det eneste TINE-anlegget som produserer blåmuggost. Dyktige fagfolk er en forutsetning for å holde god og jevn kvalitet på produktene, og meieriet har nå over 60 års erfaring innen produksjon av blåmuggost. Blåmuggostene fra Selbu i Trøndelag lages på lokal melk fra kyr i Selbu og Lesja.

Selbu Blå smakfull

Selbu Blå er en blåmuggost i verdensklasse! Den ble hedret med sølvmedalje under oste-VM i 2019. Den er en allsidig blåmuggost, som passer godt på ostefatet eller som kveldskos på ferskt brød eller knekkebrød. Nyt den gjerne som den er uten tilbehør, eller legg på en skje med godt syltetøy. Osten ble i sin tid utviklet spesielt for norske ganer og lagres i ca. 6 uker før den pakkes og sendes ut på markedet. I januar 2019 ble Selbu Blå smakfull kåret til vinner i Matkontrollens test av blåmuggoster.

Om Haukeli Ysteri

I vakre Haukeli i Telemark ligger et meieri som med sine 13 ansatte er et av de minste ysteriene til TINE. Ysteriet har røtter tilbake til 1938. Men da pakkemaskinen for brunost gikk i stykker i 1994 hold det på å bli kroken på døra for det lille ysteriet. Heldigvis kom noen ildsjeler på ideen om å produsere en norsk chevre etter inspirasjon fra fransk chevre. Med førsteklasses geitemelk og dyktige ystere ble denne produksjonen en suksess. I dag selges det nesten 70 tonn med norsk chevre fra Haukeli. Ostene ystes av fersk geitemelk fra gårder i området mellom øst- og vestlandet.

Chevre Haukeli produksjon

Chevre Haukeli naturell

Chevre Haukeli Naturell inngår i serien Norske Ostespesialiteter, en samling av norske osteskatter fra definerte geografiske områder med særegne historier og sjel. Chevre har en spesiell produksjonsmetode og mye av arbeidet gjøres manuelt. Ferskosten med sin syrlige og friske smak har den blitt en favoritt både på ostebordet og til matlaging. Osten kan nytes alene, men egner seg også ypperlig til matlagning i sauser og dipper. Osten er hedret med Spesialitetsmerket «unik smak» fra Matmerk.

Her kan du ta en titt på hva du har å glede deg til MasterChef Dplay

Vi håper du lar deg inspirere!