Dovre

Ysteriet på Dovre er et av Norges eldste ysterier. Her har det vært osteproduksjon i over 100 år.

Ved oppstarten i 1918 var det brunost, eller "raudost" på lokalt mål, som ble produsert på Dovre. Idag lages verdenspremiert hvitmuggost på det lille meieriet, som ligger i naturskjønne omgivelser i Gudbrandsdalen.

Takket være den tidligere meierisjefen Odd Stigen, som ble inspirert på en reise til Frankrike tidlig på 1980-tallet, brukes tradisjoner fra både Norge og Frankrike i produksjonen av de norske hvitmuggostene. På reisen smakte han en skarp geitost dyppet i frityr. En mildere utgave av denne måtte da kunne tilpasses norske ganer? Mange smaksprøver senere kom man fram til en ost laget av ku- og geitemelk fra Lesja og Dovre. Dette gav en pikant, men mild ost som ble starten på dagens osteeventyr på Dovre.

Merket Dovre fra TINE Ysteriene består av ostene Brie, Brie Pepper, Økologisk Brie og Camembert. Alle ostene lages av norsk, lokal melk og ystes på det lille meieriet med 13 ansatte.

Klikk her for oppskrifter med ostene fra Dovre.

Du kan lese mer om hver enkelt ost ved å klikke deg inn på bildene.