Slik lykkes du med ostebordet

Hvilke 4 ostetyper du alltid bør ha på et ostebord? Her gir Katharina Sandberg Lund, ansvarlig for OsteAkademiet hos TINE®, deg sine beste tips.

På det store ostebordet til flere gjester bør man i alle fall ha ost fra de fire store ostefamiliene, gjerne flere varianter fra hver, i tillegg til en spennende chevre fra Haukeli i Telemark:

Hvitmuggost: f.eks. Dovre Ysteri, oster i verdensklasse fra et bitte lite ysteri.
Blåmuggost: f.eks. Selbu Blå, ost fra Trøndelag som passer den norske gane.
Kittmodnet: f.eks. Ridder Classic, Norsk ost som feirer 50 år i år.
Fastost: f.eks. Norsk Alpeost, Vellagret Sveitser, eller Kvitlin av geitemelk.

Tilbehøret er nesten like viktig

Før brukte vi stangselleri, paprika, reddiker og druer til ostene, nå er søtt tilbehør som tørket frukt og nøtter mer aktuelt. Det viser seg at grønnsaker har en del bitterstoffer som kan forstyrre ost- og vinsmaken. Tenk at jo saltere og mer krydret ostene er, desto søtere kan tilbehøret være. I tillegg velger vi helst fra varer som er i sesong: moden frukt og bær.

Husk at noen bær er pene å se på, men har ganske syrlig smak. For eksempel er rips bedre å velge som gelé eller syltetøy. Annet tilbehør som nesten får ostefatet over på tapas (vi elsker det!) er spekemat og oliven.

– Vi må ha noe under osten også, og det finnes et hav av kjeks i butikkene. Det kan være vanskelig å velge. Ta med en sprø, en søt og en salt så har du til de fleste, sier Katharina S. Lund. Trenger ostefatet noe mer matnyttig er både baguetter og nøtte- og fruktbrød nydelig til.

(Saken fortsetter under filmen.)

Slik lykkes du med ostebordet – alt du trenger er disse 4 ostene!

Trykk her for å se filmen i fullskjerm

Drikke til osten

Vi er et nøysomt folk, og vi har gjerne drukket resten av rødvinen fra hovedretten til osten. Den kan ofte være noe kraftig: velg litt lettere og mykere røde viner til ost. Hvitviner bør ha mye fruktighet og lite syre.

Øl er det nye tilbehøret til ost. Nå finnes fantastisk mange spennende varianter å velge mellom. Velg typer med fruktighet og lite bitterhet og syre, gå på oppdagelsesferd. Det kuleste ostefatet må være tre varianter av øl, fire typer fastost i varierende lagring og litt spekemat.

Gode, alkoholfrie alternativer som drikke til ost er eplejuice, eplemost og sider. 

Lykke til!

– Her er det mange råd om ost, ostefat og tilbehør. Det viktigste er å huske å servere osten romtemperert og lage en hyggelig stemning for gjestene! Lykke til, avslutter Katharina i OsteAkademiet hos TINE®.