Slik lykkes du med ostebordet

Hvilke 4 ostetyper du alltid bør ha på et ostebord? Her gir Katharina Sandberg Lund, ansvarlig for OsteAkademiet hos TINE®, deg sine beste tips.

På det store ostebordet til flere gjester bør man i alle fall ha ost fra de fire store ostefamiliene, gjerne flere varianter fra hver, i tillegg til en spennende chevre fra Haukeli i Telemark:

Hvitmuggost: f.eks. Dovre Ysteri, oster i verdensklasse fra et bitte lite ysteri.
Blåmuggost: f.eks. Selbu Blå, ost fra Trøndelag som passer den norske gane.
Kittmodnet: f.eks. Ridder Classic, Norsk ost som har fylt 50 år.
Fastost: f.eks. Norsk Alpeost, Vellagret Sveitser, eller Kvitlin av geitemelk.

Tilbehøret er nesten like viktig

Før var det vanlig å bruke stangselleri, paprika, reddiker og druer til ostene, nå er søtt tilbehør som tørket frukt og nøtter mer aktuelt. Det viser seg at grønnsaker har en del bitterstoffer som kan forstyrre ostesmaken. Tenk at jo saltere og mer krydret ostene er, desto søtere kan tilbehøret være. I tillegg velger vi helst fra produkter som er i sesong: moden frukt og bær.

Husk at noen bær er pene å se på, men har ganske syrlig smak. For eksempel er rips bedre å velge som gelé eller syltetøy, enn som frisk rips. Annet tilbehør som nesten får ostefatet over på tapas (vi elsker det!) er spekemat og oliven.

– Vi må ha noe under osten også, og det finnes et hav av kjeks i butikkene. Det kan være vanskelig å velge. Ta med en sprø, en søt og en salt, så har du til de fleste, sier Katharina S. Lund. Trenger ostefatet noe mer matnyttig, er både baguetter og nøtte- og fruktbrød nydelig til.

(Saken fortsetter under filmen.)

Slik lykkes du med ostebordet – alt du trenger er disse 4 ostene!

Trykk her for å se filmen i fullskjerm

Lykke til!

– Her er det mange råd om ost, ostefat og tilbehør. Det viktigste er å huske å servere osten romtemperert og lage en hyggelig stemning for gjestene! Lykke til, avslutter Katharina i OsteAkademiet hos TINE®.