Topper laget for tidenes ostekurs

To verdensmestere og en rekke kjente osteeksperter skal dele sin kunnskap på det som kanskje blir tidenes ostekurs. Vil du være med?
Fotomontasje: Foto Karl Erik Berge/Bondebladet, Julie H. Amundsen/Thorbjørnrud Hotell, Frogner Special

- Vi er veldig stolte av programmet, og at vi har fått så mange dyktige folk med oss på laget, sier Katharina Sandberg Lund, som er faglig ansvarlig for kurset OsteEksperten.

Kurset er et samarbeid mellom OsteCompagniet og Norsk Gardsost for å heve ostekompetansen i bedriftsmarkedet. Programmet er akkurat offentliggjort og der finner vi blant annet begge de to norske verdensmestrene i ost, Jørn Hafslund fra Ostegården som vant i 2018 og Gunnar Waagen fra Tingvollost som vant i 2016. De skal fortelle sin historie fra å starte opp med ost i veldig liten skala hjemme på gården, til å plutselig få oppmerksomhet fra hele osteverden med seier i World Cheese Awards.

Deltakerne får godt innblikk i både norske og utenlandske ystetradisjoner. Pascale Baudonnel, som er den viktigste foregangskvinnen for norsk gardysting, kommer for å snakke om de unike ystetradisjonene vi har her i landet, mens Jan Arne Moen som driver en av Norges fineste ostebutikker kommer for å snakke om ost fra ulike land og kulturer. Det blir også «live» ysting av ferskost fra scenen, og ikke minst omvisning på Thorbjørnrud Ysteri ved bonde og hotelleier Olav Lie-Nilsen. Kurset går over to samlinger på to dager, der første samling er allerede i januar.

- Nå håper vi alle osteinteresserte i dagligvare og serveringsmarkedet benytter anledningen til å fylle på med kompetanse og inspirasjon. Sammen skal vi løfte osteinteressen i Norge til nye høyder, avslutter Sandberg Lund.

 

KLIKK HER FOR PÅMELDING

 

Kursholdere på OsteEksperten:

  • Jørn Hafslund, Ostegården: Fikk tilværelsen snudd på hodet da Ostegården vant World Cheese Awards på hjemmebane i Bergen i 2018 med fastosten Eldgammal Fanaost.

  • Gunnar Waagen, Tingvollost: Mangeårig leder i Norsk Gardsost som driver Tingvollost på Nordmøre sammen med familien. I 2016 vant de World Cheese Awards med blåmuggosten Kraftkar, og satte Norge for alvor på det internasjonale ostekartet.

  • Katharina Sandberg Lund, OsteCompagniet: Faglært servitør og osteekspert med lang erfaring som osteansvarlig i dagligvare. Nå leder hun OsteAkademiet som driver med kurs og opplæring for OsteCompagniet og TINE, og er også dommer i NM i ost og World Cheese Award.

  • Jan Arne Moen, Frogner Special: Selverklært ostenerd med over 30 års erfaring i dagligvarehandelen, blant annet fra Meny Colosseum. Eier og driver i dag ostebutikken Frogner Special, og er også dommer i NM i Ost og i World Cheese Award.

  • Pascale Baudonnel, Yster og foregangskvinne for norsk gardsysting: Oppvokst ved et lite ysteri i fjellene i Sør-Frankrike og helt sentral i utviklingen av norsk gardsysting av rå melk. Tok initiativ til å stifte Norsk Gardsost og har vært mangeårig leder der. Jobber i dag ved Sogn Jord- og Hagebruksskole med kompetanseheving på ost.

  • Olav, Lie Nilsen, Hotelleier på Thorbjørnrud Hotell og bonde på Øvre Kjekshus Gård: Eier og driver Thorbjørnrud Hotell med eget ysteri der de lager sine prisbelønte oster. Olav er også bonde på Øvre Kjekshus Gård som fungerer som hotellets «spiskammers».

  • Kathrin H. Aslaksby, yster og sekretær i Norsk Gardsost: Driver småbruket Nørrestogo i Øystre Slidre, Valdres. Om sommeren er hun budeie på Olestølen og foredler melk av rå økologisk geitemelk, og om vinteren jobber hun som sekretær i Norsk Gardsost.

  • Liv Sølverød fra Molde Mastittlab: Leder for TINE Mastittlaboratoriet i Molde som tilbyr melkeprodusentene analyser som bidrar til å opprettholde god dyrehelse, god produktkvalitet og god lønnsomhet i melkeproduksjon.

  • Pål Jetmundsen, TINE Partner: Kokk og matfaglig ansvarlig i TINE Partner, der han blant annet holder kurs i hvordan bruke ost i matlaging.

  • May-Liss Røsberg Hegglund og Cathrine Rabben, TINE FoU: May-Liss og Cathrine jobber som produktutviklere for ost ved TINE FoU, og er begge ostedommere i både NM i ost og World Cheese Awards.

  • Eirik Riisnæs, Norsk Restaurantskole: Utdannet vinkelner og har jobbet som servitør og vinkelner på Restaurant Eik 2. etg. Jobber nå som lærer ved Norsk Restaurantskole der han blant annet underviser i drikkelære.

 

Program 

1. samling

7. januar 2020 kl 10 - 18 - Fra melk til ost

  • Melk til Ost – inkl. live osteproduksjon v/ Katrin Hofman Aslaksby, Norsk Gardsost
  • Ostefamilier og lagring av ost v/TINE FoU
  • Hvordan Bedømme ost v/ TINE FoU og Katharina Sandberg Lund, OsteCompagniet
  • Bedømming av 6 oster
  • Felles middag på kvelden

 

8. januar 2020 kl 09 – 17 - Ost i inn og utland

  • Historien om norsk geitemelk og melkens egenskaper v/Liv Sølverød fra Molde Mastittlab
  • Tradisjonsoster inkl. smaking v/Pascal Baudonnel, Sogn Jord- og Hagebruksskole
  • Ostens historie (og litt fun facts) ved Katharina Sandberg Lund, OsteCompagniet
  • Tradisjonsoster/Gamalost med smaking v/TINE FoU
  • Veien til verdens beste ost v/Gunnar Waagen, Tingvollost, og Jørn Hafslund, Ostegården.
  • Merkeordninger som viser vei v/Matmerk
  • Ost fra ulike land og kulturer v/ Jan Arne Moen, Frogner Special
  • Bedømming av 6 oster

 

2. samling

17. mars 2020 kl 10 – 18 - På kjøkkenet  

  • God drikke til ost v/Eirik Riisnæs, Norsk Restaurantskole
  • Sesonger for ost v/ Katharina Sandberg Lund, OsteCompagniet
  • På kjøkkenet v/Pål Jetmundsen, Tine Partner
    • Ost i matlaging
    • Hvordan sette sammen ostetallerken
  • Tilbehør til ost (syltetøy, kjeks, flatbrød, spekemat, mm.) v/ Pål Jetmundsen, Tine Partner
  • Bedømming av 6 oster
  • Felles middag

 

18. mars 2020 kl 09 - 17 - Besøk på Thorbjørnrud Ysteri og eksamen

  • Felles transport fra Oslo til Jevnaker
  • Omvisning på Øvre Kjekshus Gård inkl. servering av klassiske vafler v/Olav, Lie Nilsen, Hotelleier og bonde
  • Omvisning på Thorbjørnrud Ysteri inkl. smaking v/Olav, Lie Nilsen, Hotelleier og bonde
  • Osteeksamen del 1  
    • Vurdering av 6 oster med innlevering av smakeskjema
    • Kursdeltakerne skal kunne bedømme ostene og si noe om ostefamilie, lagring, melk og eventuelt navn.
  • Utdeling av kursbevis
  • Felles transport tilbake til Oslo
  • Osteeksamen del 2. Multiple choice eksamen gjøres online i etterkant innen 1 mnd. Diplom og ostepins sendes i posten ved bestått eksamen 

 

Kursavgiften inkluderer, i tillegg til mye ny kunnskap:  

  • Lunsj alle fire dagene
  • Middag dag 1 på begge samlinger
  • Kursmateriell og kursbevis (diplom og pin for bestått eksamen sendes i etterkant)
  • Besøk på småskalaysteri inkl. transport
  • Ost og tilbehør til smaking

 

 VELKOMMEN PÅ KURS!