Gamalost gjør comeback

Gamalost frå Vik®. Tøff stil – god smak!

Gamalost frå Vik® er en norsk tradisjonsost med røtter fra vikingtiden. Prøv den som tøff smaksforsterker på et avokadosmørbrød eller i en søt og syrlig fruktsalat.

Gamalost er noe så sjelden som en kjernesunn smaksopplevelse med kun 1 prosent fett og hele 50 prosent protein, samtidig som den har en fyldig og intens aroma. Nå skal Gamalost frå Vik gjøre comeback. Osten regnes som en delikatesse, og selv med små mengder av denne smaksbomben kan du ta matopplevelsen til helt nye høyder.

Gamalost-toast-tatovering ny

En liten ost med stort potensial
Tradisjonelt har Gamalost frå Vik blitt brukt som et sunt pålegg på brødskiven, eller som tilbehør til flatbrød med smør, rømme og tyttebær. Denne kombinasjonen av fett, salt og syre er med på å komplementere den karakteristiske skarpe smaken, og bringe frem den bittersøte umamismaken. Drikke som mørkt og kraftig øl, syrlig hvitvin eller en kopp te passer godt til.

Tøff stil – god smak!
Det er ikke bare smaken som gjør Gamalost frå Vik til den nyeste «oppdagelsen» blant hippe mat- og vinkjennere. Prøv noe nytt! Stek tynne flak i ovnen til knasende chips eller krutonger i pannen – dette blir iøynefallende dekor og smakfullt garnityr til rettene dine.

Gamalost gjør seg godt til et hav av ulike smaker og retter, men tenk særlig på fet mat som smør, bacon, majones eller rømme. Gamalost fungerer også utmerket i salater, enten det er kremet pastasalat eller en søt og syrlig fruktsalat. Du kan også benytte osten til å panere fisk, eller ha som snacks ved siden av. Tyttebæris eller fruktsalat til dessert kan bli en sikker hit med litt gamalost strø på.

En real proteinbombe
For deg som er opptatt av trening eller sunt kosthold, er Gamalost frå Vik en skjult skatt. I en aktiv hverdag bidrar protein til å bevare musklene i kroppen din. Du får kalsium og fosfor som vedlikeholder beinbygningen, samt vitamin B12 og riboflavin som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Gamalost er også naturlig rik på vitamin K og jod, som er godt for for både huden, hjernens kognitive funksjon og energiomsetningen.

Kortreist nasjonalskatt
Gamalost frå Vik er en ekte osteklassiker som er hedret av MATMERK med merket «Beskytta geografisk nemning». Den er produsert hos TINE Meieriet i Vik. Med sin flotte natur er Vik i Sogn en populær turistattraksjon som blir besøkt av hundretusener hvert år. Du kommer dit enten med båt fra Sognefjorden eller fra Voss over Vikafjellet. Mange besøker Ostebaren på Vik og får smake Gamalost frå Vik  rett fra meieriet i det samme lokalet.