Hasselback poteter

60 min
4 porsjoner
Hasselback poteter er en delikat måte å servere poteter på. Det er supert tilbehør til alle typer stekt kjøtt men også som en vegetarrett i seg selv.

INGREDIENSER

1 kg store kokefaste poteter (Beate, Astrix) 
50 g smør
12 små laurbærblad (valgfritt)
1 hel hvitløk, delt horisontalt
200 g Raclette le Rustique 
1,25 dl kremfløte (litt melk kan også brukes)
1,25 dl hvitvin, buljong/kraft eller eplejuice
salt og pepper

Hurtigsyltet rødløk
1 rødløk, tynne skiver
1 sitron, saft
1 ss sukker

SLIK GJØR DU

I denne oppskriften har vi laget en ostesaus som potetene får godgjøre seg i den siste delen av steketiden. Alternative tilberedningsmetoder for hasselback poteter finner du under tips nederst.

Sett ovnen på 200-225 °C.

Vask og tørk potetene. Skjær potetene i tynne skiver, men ikke la snittet gå helt gjennom. De skal henge sammen i bunnen. Et godt tips er å legge to grillspyd, spisepinner eller tresleiver på hver side av poteten. Skjær så ned, da vil disse stoppe kniven slik at man ikke skjærer helt gjennom. For å få potetene til å ligge stødig kan man, ved behov, skjær dem litt flate i bunnen før de skives.  

Syltet rødløk er veldig godt tilbehør til hasselback poteter. Den enkleste måten å gjøre dette på er å blande saft av en sitron med 1 ss sukker, skjære en rødløk i tynne skiver og helle over sitron og sukkerblandingen. La så dette ligge i en tett plastpose en times tid i kjøleskapet. 

Legg potetene i en ildfast form og pensle potetene med halvparten av det smeltede smøret. Hvis du ønsker kan du legge laurbærblader jevnt fordelt i snittene i potetene. Plasser også de to halve hvitløkspærene i den ildfaste formen sammen med potetene og dryss over salt og pepper. Stek i 45 minutter til potetene er møre og gyllenbrune. Pensle potetene igjen med resten av det smeltede smøret halvveis gjennom steketiden.

Bland sammen kremfløte og hvitvin og halvparten av osten på svak varme til en ostesaus. Når potetene har stekt i 45 minutter tar du ut den ildfaste formen og heller ostesausen over potetene. Legg så resten av racletteosten på toppen av potetene. Sett tilbake i ovnen i 10-15 minutter til osten er smeltet.

Dette er supert tilbehør til alle typer stekt kjøtt. Ønsker du en kjøttfri middag kan hasselback poteter med fordel serveres med en salat av revet pepperrot, ruccola, og sikori/endive balder med en klassisk viniagrette til. Også cornichons, små syltede agurker, er godt tilbehør til potetene. 

Denne måten å tilberede poteter på har fått sitt navn fordi den opprinnelig ble servert ved Stockholmsrestauranten Hasselbacken i Sverige.

TIPS

TIPS 1:
En litt enklere versjon av hasselback poteter er å legge ferdige kuttede poteter på et steke brett og pensle med litt smeltet smør. Ha på salt og pepper og eventuelt paprika krydder. Stek inn i ovnen på 225 °C i 20 minutter, ta ut og pensles enda en gang med smør. Legge raclette le Rustique på toppen av potetene og stek videre i ca. 20 minutter. Steketiden kan variere noe med størrelsen på potetene. 

For en litt annerledes smak kan man toppe med hakkede hasselnøtt kjerner. Det gir en magisk smak til potetene. Litt stekt bacon er også godt som ekstra topping.

TIPS 2:
Har du ikke racletteost kan du også bruke en blanding av forskjellige oster som Michelangelo parmesan eller Sveitser ost. Litt Selbu Blå blåmuggost smaker også veldig godt på poteter. 

TIPS 3: 
Legg gjerne tynner skiver med løk mellom potetskivene da får nesten du en helt ny rett!