Parmigiana di melanzane

50 min
6 porsjoner
"Parmigiana di melanzane" betyr egentlig aubergine med parmesan. Den lages ofte med mozzarella ost i tillegg til parmesan.

INGREDIENSER

4-5 auberginer
salt
4 ss olivenolje
4 tomatbokser, grovhakkede
1-2 hvitløksfedd, finhakket
1-2 løk, finhakket
2 never basilikum
4-6 egg (valgfritt)
hvetemel (valgfritt)
solsikkeolje og olivensolje 
300 g Raclette le Rustique
100 g Michelangelo Parmesan
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Vi har laget vår egen vri på denne italienske vegetarretten som minner litt om lasagne. Lag på lag med aubergine, god tomatsaus og selvsagt masse ost. Osten vi bruker er racletteosten fra le Rustique som har god smelteevne og passer svært godt sammen med aubergine. Vi håper du lar deg friste til å lage retten!

 

Slik gjør du det:

Fjern stilkene på auberginene og skjær de i 1 cm tykke skiver. Dryss over salt og legg de i et dørslag. La de stå 30-60 minutter. Pass på at de ikke overlapper for mye.

Varm 4 ss av olivenoljen i en gryte. Stek løken og hvitløk gylden og myk. Ha i tomatboksene og basilikum. La alt surre på svak varme uten lokk i 15 minutter. Når sausen tykner smaker du til med salt og pepper.

Fjerner dråpene som har utviklet seg på auberginene med kjøkkenpapir. Dersom saltet har satt seg kan du skylle aubergineskivene forsiktig og tørke dem med kjøkkenpapir.

Pisk sammen eggene. Ha olivenolje og solsikkeolje (50/50) i stekepannen.
Hver aubergineskive skal nå stekes. Dypp aubergineskivene i mel, rist av overflødig mel, og dypp skivene i egg. Legg skivene i den varme oljeblandingen. Stek auberginene i omtrent 2 minutter på hver side, da skal de ha fått en fin brunfarge og blitt gjennomstekte. Du kan også steke auberginene direkte i pannen dersom du ikke ønsker en panering av mel og egg. Legg de ferdig stekte skivene på rent kjøkkenpapir for å renne av. 

Sett stekeovnen på 200 grader. Legg et lag med aubergine i bunnen av en ildfast form, tett i tett, uten å overlappe. (På bildet har vi laget små porsjonsvarianter men fremgangsmåten er den samme) Fyll på med 1/4 av tomatsausen, legg på 1/4 av raclette-osten. Riv av noen basilikumblader og river over parmesan. Gjenta og avslutt med et lag tomatsaus og ost.

Stek i ovnen i 30 minutter til retten er lett brun på toppen og begynner å boble på kantene. Serveres med brød og eventuelt en grønn salat. 

Buon Appetito!

TIPS

For å spare tid kan man også steke auberginene stekeovnen. Skjær da auberginen i 1 cm skiver. Pensle dem på begge sider med litt olivenolje og legg de på et bakebrett. Strø over litt salt og pepper før du setter de i forvarmet ovn på 180 grader i 15 minutter. Snu aubergine skivene og strø på salt og pepper også på den andre siden. Forsett å steke i 15 minutter.

Grunnen til at man salter auberginer er at denne grønnsaken tradisjonelt inneholdt bitterstoffer. De fleste «norske» auberginene har mindre av disse bitterstoffene, og det kan derfor ikke være nødvendig å salte dem i forkant. Her må man bare smake seg frem til det man selv foretrekker. Alternativt kan skivene få ligge 20–30 minutter i lettsaltet vann.