Smuldrepai med brie

40 min
4 porsjoner
Denne paien med brie og karamellfudge, utviklet av Jimmy Øien som driver restaurant Rest, kommer garantert til å imponere både deg selv og gjestene dine.

INGREDIENSER

Deig:
100 g mel
100 g sukker
50 g havregryn
100 g smør
50 g Dovre Ysteri Brie - fryst

Eplebase:
150 g sukker
4 epler
100 g eplejuice
1 sitron

Karamellfudge med brie:
300 g sukker
180 g fløte
100 g vann
100 g Dovre Ysteri Brie
50 g smør i terninger
Litt salt

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til deigen i en bolle, og kjør deigen kald i en foodprosessor til den klumper seg. 

Eplebase: Skrell eplene og del dem i mellomstore biter. Karamelliser sukkeret til det får en gylden farge. Tilsett eplejuice og eplebiter. 
Kokes på medium varme til eplebitene er møre og litt av vesken har fordampet. Press over en sitron. Eplebasen legges i en paiform eller en ildfast form. Strø «klumpene» med paideig over. Riv den fryste brien over paien. Stekes på 200 ºC i ca. 20 minutter.

Mens paien steker lager du karamellfudge. Begynn med å karamellisere sukker til gylden farge. Samtidig varmer du opp fløten og vannet sammen. Når karamellen er fin og gylden tilsetter du den varme fløteblandingen under omrøring.
Når alle klumpene av karamell er kokt ut tar du kjelen av varmen og pisker inn 100 g brie (uten skorpe) og smør. Bruk gjerne stavmikser for å få den jevn. Serveres ved siden av eller helles over smuldrepaien.

Her kan du se en film med fremgangsmåte og serveringstips.